Nå vil arbeidsgiveren gjerne følge opp spørsmålene som oppstod i kjølvannet av ditt første intervju. Hadde de vært helt sikre i sin sak, ville de kanskje gitt deg jobbtilbudet allerede. Andregangsintervjuet er din mulighet til å forsterke intervjuerens inntrykk av at du er riktig kandidat for jobben.
Du må ikke bli usikker av den grunn. Intervjueren likte deg, ellers hadde du ikke blitt invitert tilbake. Han eller hun har bestemt seg for å gi deg muligheten til å kapre jobben. Vi har noen tips til hvordan du kan overbevise dem.
Bruk lærdom fra førstegangsintervjuet
Du husker hvor mye forarbeid du la ned før førstegangsintervjuet? Andregangsintervjuet er ikke noe annerledes – snarere tvert imot! Nå er det mer sannsynlig at intervjuspørsmålene vil dreie seg konkret om kompetansen din. I andregangsintervjuet kjenner intervjueren deg bedre. Nå vil de finne ut av hvordan styrkene og svakhetene dine påvirker hvordan du mestrer jobben.
Som en del av forberedelsene bør du oppsummere førstegangsintervjuet for deg selv. Det er nyttig både for å lære av opplevelsen, men også for å forberede deg så godt som mulig på andregangsintervjuet. Hva slet du med? Hva ble du utfordret på? Hvor merket du at intervjueren ble interessert eller uinteressert? Hva lærte du om organisasjonen og arbeidskulturen? Disse tingene bør du forberede godt. De kommer trolig opp igjen i løpet av andregangsintervjuet.
Om du ikke allerede fikk det i første runde, kan det godt hende at du får noen praktiske prøver: Skriveprøver, case-løsning og IQ-tester er stadig mer utbredt. Om du er usikker, forhør deg om andregangsintervjuet vil innebære noen prøver eller tester.
Gjør deg kjent med intervjuerne
Du bør finne ut at av hvem som skal intervjue deg i andre runde, i tilfelle persongalleriet har endret seg fra første runde. Finn profilene deres på selskapets hjemmesider, følg de på Twitter, sjekk ut LinkedIn-profilene deres og se om du finner noen artikler eller blogginnlegg de har skrevet. Slik bakgrunnsinformasjon vil gjøre det enklere for deg å etablere en relasjon i løpet av intervjuet. Hvis du får god kontakt med intervjueren, blir det enklere for dem å se for seg deg i jobbefellesskapet. Vær begeistret, sympatisk og smil! Ingenting gir et bedre inntrykk enn et smil og en positiv holdning.
Finn ut hvordan du skiller deg ut i mengden
Hvilke styrker og egenskaper gjør at du skiller deg ut fra de andre kandidatene? Dette er vanskelig å forberede, men det kan lønne seg å bruke litt tid på det, gitt at du vet hvem du konkurrerer med. Fremhev styrkene dine og hvorfor du er det beste valget. Men ikke snakk andre ned! I stedet for å si «Kandidat A har ikke utenlandserfaring», fokuser heller på at du har det.
Hvis du virkelig vil gå all in i intervjuforberedelsene dine, bør du også reflektere rundt hvilke utfordringer du kommer til å møte i jobben og hvordan du sikter på å løse de. Understrek styrkene dine i betraktningen din. For eksempel, skjer det noe i løpet av de neste årene som trolig vil påvirke arbeidsoppgavene dine i stillingen? En forventet fusjon eller en omstrukturering? Eller skjer det en teknologisk utvikling som du må komme i forkant?
Forbered egne spørsmål
Til slutt, forbered noen gjennomtenkte spørsmål som du kan stille i løpet av intervjuet. For eksempel, har selskapet fått mye oppmerksomhet i media i det siste? Da er det rart å ikke nevne det. Har det nylig gjennomgått en omstrukturering? Da er det lov å spørre om det også, og hvordan det har påvirket selskapet.
Vi håper dette får deg litt i gang med forberedelsene til andregangsintervjuet ditt.
Kilde: The Guardian