Internett flyter over med lister over spørsmål du kan stille arbeidsgiver. Det kan absolutt være lurt å skumme gjennom noen av disse, samt å forberede et par egne spørsmål.
Men det er minst like viktig å tenke over hvorfor du stiller spørsmål, og hva du vil oppnå med dem. Her er de viktigste grunnene til at du bør stille spørsmål.
For å få praktisk informasjon
Den viktigste grunnen til å stille spørsmål er fordi du lurer på noe. Det kan virke som en ny selvfølgelighetsrekord, men vi har det med fordi mange vegrer seg for å vise at de lurer på noe. Det kan være fordi de har lest på andre arbeidslivsblogger om alle spørsmålene som visstnok kan ødelegge sjansene deres.
Les mer: Slik svarer du på vanskelige intervjuspørsmål
Da bør man senke skuldrene. Spørsmål er nesten alltid bra. De viser bare nysgjerrighet og interesse. Og mens man ikke bør starte med å spørre om hva selskapet selger, vil det meste av informasjonen om hvordan det faktisk er å jobbe for selskapet aldri stå i en stillingsannonse.
Jobbintervjuet er også din mulighet til å bli bedre kjent med selskapet, stillingen og ansettelsesprosessen. Det skader ikke å bruke den. Det gjelder også lønn. Du bør sette arbeidsgivers behov først gjennom ansettelsesprosessen, men det er helt naturlig å lure på hva du vil få igjen for jobben.
For å finne ut hva arbeidsgiver egentlig ser etter
En jobbannonse kan liste opp noen nøkkelegenskaper og ønskede erfaringer, men den vil aldri kunne formidle hele bildet av hva arbeidsgiver ser etter. Derfor er jobbintervjuet en god mulighet til å få et klarere inntrykk av hva arbeidsgiver tenker og legger vekt på.
Det er ingenting galt i å være eksplisitt. Du kan for eksempel spørre direkte om hvilke egenskaper som er viktigst for arbeidsgiver, og så argumentere for at du har hver av den. Du trenger ikke legge skjul på at du vil ha jobben.
Les mer: Slik forbereder du deg til jobbintervjuet
For å vise at du har gjort hjemmeleksen
Spørsmål er også en ypperlig mulighet til å skryte litt, særlig av hvor mye du har lært om selskapet. Spørsmålene du stiller bør vise at du har brukt tid på å lese deg opp, reflektere over og diskutere selskapet og stillingen. Jo mer detaljerte og konkrete spørsmål du stiller, jo tydeligere viser du at du har gjort hjemmeleksen.
Ikke vær redd for at arbeidsgiver skal oppdage at du har pugget. Det verste som kan skje, er at arbeidsgiver «avslører» at du er motivert. Dessuten, hvis du stiller informerte og gjennomtenkte spørsmål, vil du sannsynligvis også få nyttige svar og bedre samtaler tilbake.
Vis interesse
Når noen stiller oss spørsmål, viser de at de er interessert i oss. De viser at de ser oss, lytter til det vi sier og forstår. Det får oss til å føle oss likt og akseptert, og det gjør oss mer positivt innstilt til den som spør.
Les mer: Slik svarer du på klisjéspørsmålene
Sånn er det også for dem som gjennomfører intervjuet. Hun har kanskje mer trening i å gjøre objektive vurderinger, men hun er likevel et vanlig menneske. Som alle andre er hun mest opptatt av hva som skjer i hennes eget hode. Hvis du vil at hun skal like deg, gi henne en mulighet til å snakke om seg selv.
Du bør vokte deg for å stille så mange spørsmål at det kan oppfattes som en avsporing. Men det er ingen grunn til å tenke på dette som manipulasjon. Sosiale ferdigheter er faktisk en nøkkelkompetanse i de fleste stillinger. Og en dyktig rekrutterer klarer å skille mellom sin subjektive og objektive vurdering.