– Deltidsstillinger er supert med tanke på jobb ved siden av studier. Ofte vil man med en deltidsstilling også få tilbud om full stilling i sommersesongen og andre ferier. Da får man med seg verdifull erfaring og ekstra lommepenger uten å søke en ny jobb.
Tenk bredt – vinn muligheter
– Det er muligheter der ute for kandidater som kan tenke seg en deltidsjobb i kundeservice, blant annet innenfor bransjer som bank og forsikring. Det er også gode jobbmuligheter innenfor lager/logistikk og barnehage, sier Mads.
Mads Øen Moe, distriktsleder i Manpower
Distriktsslederen understreker at det kan være regionale forskjeller, så du må være våken og følge med på status i bransjene akkurat der du bor eller studerer. Like viktig er det å tenke bredt når du tar fatt på søknadsprosessen, mener han.
– Mange tror at de bare er gode på det de er utdannet som eller har erfaring med. Mulighetene for å få jobb vil mangedobles om du utvider dette perspektivet og går inn i jobbsøkerprosessen med en åpen holdning til hva du kan bruke evnene dine til.
Han anbefaler å tenke på hvilke egenskaper og ferdigheter du har som er overførbare til andre yrker.
CV-tips? Sjekk ut disse CV tipsene
Fleksibel hverdag med deltidsjobb
Ifølge Mads er det mange gode grunner til å skaffe seg en deltidsjobb. Du utvider nettverket ditt, får rutine og rytme i hverdagen og et sosialt fellesskap. For studenter og selvstendig næringsdrivende kan deltidsjobben være avgjørende for å klare seg økonomisk. For andre er friheten til å prioritere bestemte aktiviteter viktigst, enten det dreier seg om organisasjonsliv, familie og barn eller egen helse.
– Det kan være lurt å bruke tiden godt dersom du jobber deltid. Om du tar kurs og tilegner deg kunnskap ved siden av jobben, så før dette opp i CV-en din – og oppdater den jevnlig. Når du investerer i egen læring, holder du deg relevant på arbeidsmarkedet og kan få et forsprang i konkurransen senere, sier han.
Gode råd på veien
Mads har noen konkrete råd til deg som jobbsøker.
– Begynn å lete etter jobber tidlig på høsten. Mange stillinger fylles raskt opp, så det lønner seg å være tidlig ute. Bruk gjerne nettverket ditt, snakk med venner og familie om jobbmuligheter. Noen ganger kan et tips fra en bekjent lede til en jobb. Er du student, bruk ressurser på ditt studiested. Mange universiteter og høyskoler har karrieresentre som kan hjelpe deg med å finne deltidsjobber. De kan også tilby CV-skriving og intervjutrening.
Sliter du med å finne en deltidsjobb som er relevant for studiene, råder distriktssjefen til å tenke langsiktig og vise fleksibilitet. Å få en referanse og få nye ferdigheter fra arbeidslivet har en stor verdi i seg selv.
- Hvis du jobber i barnehage, som krever god håndtering av ulike situasjoner og barnas behov, kan ferdighetene dine lett overføres til andre bransjer og bli en verdifull erfaring og referanse. For eksempel, evnene dine til å skape trygghet, kommunisere tydelig og løse konflikter kan være svært verdifulle i kundeservice eller helse- og omsorgssektoren, sier han.
Det kan også være en god ide å henvende seg til et bemanningsbyrå. De kjenner lokalt næringsliv og hvilke bedrifter som har behov for ansatte.
– En av fordelene med bemanningsbransjen er at vi kan skaffe deg muligheter innenfor flere bransjer, som igjen kan gi tilstrekkelig erfaring og du bygger CV på kort tid.