Bilde: Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup i samtale med Marianne Wille Syversen i Opinion. Også tilstede i studio Marte Jæger fra Talent Solutions, Nils Leyell Finstad, fengselsleder i Oslo Fengsel og Jens Erik Mosby Shepard fra Nordea.
Skiller seg ut
Opinions UNG-studie 2024 har som mål å kartlegge generasjon Z. Denne har mange spennende funn.
– Studien viser at generasjon Z skiller seg fra tidligere generasjoner på flere områder. Blant annet verdsetter de tydelige grenser, en trygg fremtid og ønske om personlig utvikling og anerkjennelse, sier Marianne Wille Syvertsen i Opinion.
Å jobbe for en god mental helse er svært viktig for generasjon Z. Dagens unge søker en følelse av kontroll i hverdagen og forsøker blant annet å oppnå dette ved å loggføre søvn, kosthold, vanninntak og fysisk aktivitet.
– Dagens unge jobber med et stort prosjekt, som vi i Opinion har valgt å kalle prosjekt meg. De jobber kontinuerlig med å forbedre helsen sin i alle ledd, sier Wille Syvertsen.
Balanse og trygghet
Syversen opplever at mange ledere har tatt kontakt med Opinion for å forstå og motivere generasjon Z. Generasjonen er bevisst på sine rettigheter og har høye forventninger til arbeidsplassen. Til tross for dette ligger det et betydelig potensial i denne generasjonen, og suksess avhenger av en målrettet og tilpasset lederstil.
For at ledere best mulig skal kunne forstå generasjon Z, trekker Syvertsen frem tre hovedpunkter:
- Balanse og grensesetting: Dagens unge er ambisiøse og jobber hardt, men de prioriterer balanse mellom jobb og fritid. De ønsker ikke å gjenta tidligere generasjoners feil med utbrenthet og grenseløs arbeidstid. Flertallet setter tydelige grenser og verdsetter åpen dialog om forventninger på arbeidsplassen.
- Økonomisk trygghet: Unge søker økonomisk stabilitet og ser etter arbeidsplasser som tilbyr konkurransedyktig lønn, tydelige karrieremuligheter og utviklende oppgaver.
- Utvikling og tilbakemelding: Tett oppfølging og hyppige tilbakemeldinger er viktig for unge arbeidstakere. De ønsker klare utviklingsplaner og en god relasjon til ledere som støtter deres vekst.
– Verdigrunnlaget til en generasjon formes av historiske hendelser, teknologiske fremskritt, økonomiske forhold og samfunnsutvikling i oppveksten. Å forstå særpregene for en ny generasjon er svært viktig for å skape et godt arbeidsmiljø, sier Syvertsen.
Bidrar til nytenkning
Flere arbeidsgivere merker at dagens unge skiller seg betydelig fra tidligere generasjoner. Blant dem er Nils Leyell Finstad, fengselsleder ved Oslo fengsel. Han synes det er positivt at de unge er opptatt av tilbakemeldinger på arbeidsplassen.
– De unge gir også oss ærlige tilbakemeldinger, og det setter vi pris på. Vi merker at nytenkning er viktig for de unge. De bidrar med nye tanker og ideer som inspirerer og utfordrer oss andre til å tenke nytt og annerledes. Dette er spesielt fint på arbeidsplasser som fengsel, som har vært sterkt tradisjonspreget, sier Leyell Finstad.
Viktig med dialog
Marte Jæger i ManpowerGroup Talent Solutions mener det er viktig at arbeidsgivere er rause og tar behovene til generasjon Z på alvor. Hun trekker frem at en kontinuerlig dialog er avgjørende, og oppmuntrer arbeidsgivere å tilrettelegge for det.
– Vi har nå en ny generasjon arbeidstakere som har andre verdier og behov enn tidligere. Derfor er det viktig med raushet slik at arbeidsplassen blir et godt sted for alle, sier Jæger.
Slik tilrettelegger du for generasjon Z på arbeidsplassen:
- Start dialogen tidlig – Allerede i rekrutteringsprosessen bør arbeidsgivere avklare forventninger til arbeidstid, arbeidsbelastning og fleksibilitet.
- Tilby hyppige tilbakemeldinger – Regelmessige samtaler gir de unge mulighet til å uttrykke seg og føle seg sett.
- Frem helse og balanse – Tilrettelegg for et arbeidsmiljø som prioriterer mental helse og forebygger utbrenthet.
- Bygg relasjoner mellom generasjoner – Oppfordre til samarbeid og deling av erfaringer på tvers av alder.
- Skap rom for utvikling – Gi muligheter for læring, personlig vekst og kreative bidrag.