Vi har samlet 20 tips til deg som skal på jobbintervju

Har du lyst til å briljere på ditt neste jobbintervju og lande drømmejobben? Her er 20 tips til hvordan du bør forberede deg.

Å gjøre det beste jobbintervjuet er ikke lett! Vi har samlet våre beste råd og tips til hva du bør gjøre før, under og etter et jobbintervju.

Mann og dame snakker

1. Skaff deg innsikt i bransjen og selskapet
Intervjueren kan spørre deg om hvordan du ser på selskapets posisjon i bransjen, hvem konkurrentene er, hvilke konkurransefortrinn de har, og hvordan de best kan utvikle seg videre. Du behøver ikke gjøre grundige undersøkelser i mange forskjellige næringer. Konsentrer deg om noen få næringer i stedet.

2. Tydeliggjør dine salgspunkter og hvorfor du vil ha jobben
Gå inn i hvert intervju med tre til fem salgspunkter i bakhånd som viser at du er riktig kandidat for stillingen. Underbygg påstandene dine med eksempler: «Jeg er flink til å kommunisere. For eksempel overtalte jeg en gruppe om å …». Du bør også forberede deg på å fortelle intervjueren hvorfor du gjerne vil ha jobben. Legg til hvorfor jobben interesserer deg, hva den vil tilføre deg og hvilke egenskaper du har som gjør deg egnet. Hvis intervjueren ikke tror at du interessert i jobben innerst inne, vil de heller ikke gi deg et tilbud – uansett hvor dyktig du er.

3. Forutse intervjuerens ankepunkter og usikkerheter
Det er alltid flere kandidater enn det er ledige stillinger. Derfor leter intervjuere etter måter å filtrere folk ut. Sett deg selv i deres sted og spør deg selv hvorfor de ikke vil ansette deg. («Jeg mangler ditt», «jeg har ikke datt» og så videre). Så forbereder du svarene dine: «Jeg antar at dere ser etter kandidater som er enda sterkere enn meg på [det du mangler]. Men jeg vil gjerne at dere skal vite at [en årsak til at intervjueren ikke behøver å være like usikker].»

4. Forbered deg på standardspørsmålene
Alle «hvordan gjøre et jobbintervju»-bøker har en liste med hundrevis av «standardspørsmål». (Lengden på disse listene kan få deg til å lure på hvor lenge et standardintervju egentlig varer.) Så, hvordan forbereder du deg? Velg en hvilken som helst liste, og tenk på hvilke spørsmål du sannsynligvis vil møte på, gitt din alder og yrkesstatus (snart ferdigutdannet, på jakt etter sommerjobb, vurderer et karriereskifte). Deretter forbereder du svar som gjør at du slipper å improvisere under selve intervjuet.

5. Forbered dine spørsmål til intervjueren
Møt opp til intervjuet med noen gode spørsmål som viser at du er interessert i selskapet og ønsker å jobbe der. Intervjueren vil alltid spørre om du har noen spørsmål. Hvorfor bør du stille spørsmål i et jobbintervju? Hvis du svarer «Nei, egentlig ikke», vil han eller hun konkludere med at du ikke er så veldig interessert i jobben eller selskapet. Et spørsmål som vil passe uansett er: «Hvis du skulle beskrevet den perfekte kandidaten, hvordan ville den vært?»

Dersom du har flere intervjurunder med samme selskap, kan du forberede nye spørsmål til hver person du møter (for eksempel «Hva liker du best med å jobbe her?» og «Hvilken type person skulle du helst sett i denne stillingen?»). Forsøk også å tenke ut et par spørsmål på egenhånd i løpet av intervjuet.

6. Øvelse, øvelse, øvelse
En ting er å møte forberedt på et spørsmål som «Hvorfor skal vi ansette deg?». Å svare overbevisende på spørsmålet er noe ganske annet. Første gang vil svaret ditt sannsynligvis høres rart og rotete ut, uansett hvor bra svaret måtte virke inne i hodet ditt. Prøv igjen ti ganger, og du vil svare bedre og mer artikulert.

Du bør ikke gjøre øvelsen i situasjonene. Øv før du går på intervju. Hva er den beste måten å øve på? Be to venner med på å øve i sirkel: En person er observatør mens de to andre spiller intervjuer og intervjuobjekt. Intervjuobjektet får tilbakemelding fra observatøren og intervjueren. Gjør det i flere omganger og bytt roller. En annen mulighet, som definitivt bare er nest-best, er å ta lydopptak av svaret ditt og spille det om igjen for å finne hva du kan forbedre. Uansett hva du gjør, sørg for å øve deg på å si det høyt. Det holder ikke å si det inne i deg.


7. Skaff deg en seier i løpet av de første fem minuttene
Flere studier har vist at intervjuere gjør seg opp en mening om kandidaten i løpet av de første fem minuttene av intervjuet. Resten av tiden leter de etter ting som bekrefter det førsteinntrykket. Hva kan du gjøre de første fem minuttene for å komme gjennom nåløyet? Gå inn i intervjuet full av energi og entusiasme, og uttrykk takknemlighet for at de har tatt seg tid til å møte deg. Husk at selv om det er ditt eneste intervju den dagen, kan intervjueren være sliten av en tettpakket intervjuplan. Sørg for å gi dem litt energi!

Start gjerne med en positiv bemerkning om selskapet, for eksempel: «Jeg har gledet meg masse til dette møtet. Jeg synes [selskapet] gjør det veldig bra innenfor [et markedsområde], og jeg setter stor pris på en anledning til å kanskje kunne bidra.»
 

8. Kom på samme lag som intervjueren
Mange intervjuere ser på jobbintervjuet som en konkurranse der kandidaten forsøker å tilkjempe seg et jobbtilbud, mens intervjueren skal gjøre sitt for å forsvare det. Du bør i stedet snu denne tautrekkingen til en situasjon der dere er på samme lag. Si noe så enkelt som: «Jeg setter pris på muligheten til å lære mer om dere og for dere til å bli bedre kjent med meg, så kan vi finne ut om dette er en god match eller ikke. Jeg mener det verste som kan skje er at man blir ansatt til en jobb man ikke passer i – da blir ingen av partene fornøyd!»


9. Vær selvsikker og ta ansvar for intervjuet
For å virke ydmyk eller høflig er det mange selvsikre kandidater som blir for passive i intervjuene. Høflighet er ikke det samme som å være passiv. Et intervju er som alle andre samtaler, det er et samspill hvor begge parter må bidra. Ikke tabb deg ut med å vente på at intervjueren skal spørre deg om Nobelprisen du akkurat vant. Det er ditt ansvar å sørge for at de får med seg alle dine viktigste egenskaper.


10. Vær klar for å håndtere ulovlige eller upassende spørsmål
Intervjuspørsmål om etnisitet, alder, kjønn, religion, legning, sivilstatus eller planer om å få barn er upassende og i mange tilfeller forbudt. Likevel kan det hende du får et eller flere av dem. Skulle de dukke opp, har du noen alternativer å velge mellom. Du kan enten svare med et spørsmål («Jeg er ikke helt sikker på hvorfor det er relevant for søknaden min?»), eller du kan forsøke å besvare spørsmålet som ligger bak spørsmålet («Jeg vet ikke om jeg kommer til å bestemme meg for å få barn i den nærmeste fremtid, men hvis du lurer på om jeg kommer til å forlate jobben for en lengre periode kan jeg si at jeg ønsker å ha en karriere og har ingen planer om å gi den opp»).


11. Gjør hovedargumentene dine tydelige
Hvis et tre velter i skogen og ingen hører det, lager det da en lyd? Sagt på en annen måte, hvis du legger frem hovedargumentene dine i et jobbintervju uten at intervjueren får dem med seg, har du da fått frem poenget? Her er svaret åpenbart nei. Ikke grav ned argumentene dine i langtekkelige historier. Kom med poenget først, gi eksempelet etterpå.


12. Tenk positivt
Ingen liker en sytepave, så ikke less av deg negative opplevelser i jobbintervjuet. Selv om intervjueren skulle spørre deg rett ut «hvilke fag likte du minst på skolen?» eller «hva likte du minst med din forrige jobb?», ikke svar på spørsmålet. Svar heller indirekte, «jeg har faktisk funnet noe jeg likte med alle fagene mine. Selv om jeg syntes [et fag] var veldig tungt, likte jeg godt at [noe positivt]» eller «jeg likte [den forrige jobben] ganske godt, selv om jeg nå gjerne vil gjøre noe annet».


13. Avslutt sterkt
Hvis en selger presenterer et produkt til deg, takker for tiden sin og går. Hva har selgeren gjort galt? Glemt å be deg om å kjøpe produktet! Hvis du synes jobbintervjuet har gått bra, avslutt med å be om jobben! Fortell intervjueren at du virkelig ønsker å jobbe der, at du hadde lyst på jobben før du kom og at intervjueren har forsterket troen din på at dette er noe for deg. Hvis det skulle stå mellom deg og én annen kandidat, kan et slikt engasjement ha stor betydning.


14. Ta med en utskrevet versjon av CV-en din til hvert intervju
Ta med deg en CV-utskrift hver gang du skal i et jobbintervju. Hvis intervjueren skulle ha glemt eller mistet CV-en din vil du spare verdifull tid ved å rekke over CV-en din selv.


15. Ikke vær redd for å virke innøvd
Noen er bekymret for at for mye terping vil få svarene til å fremstå kunstige og mindre troverdige i intervjusituasjonen. Det er ingen grunn til bekymring. Er du godt forberedt vil det høres ut som du er godt forberedt, ikke kunstig. Hvis du ikke er like godt forberedt vil uansett situasjonens alvor få deg til å høres oppriktig ut.

Les mer: Slik skriver du en god CV


16. Få mest mulig ut av «fortell om deg selv»-spørsmålet
Mange jobbintervju starter med dette spørsmålet. Hvordan bør man egentlig svare? Du kan begynne med en historie om hvor du ble født, hva foreldrene dine gjør, hvor mange søsken og kjæledyr du har, og det vil være helt greit. Men vil du at intervjueren skal vite hvilken hunderase du hadde som barn, eller hvorfor selskapet bør ansette deg?

Du kan for eksempel svare som dette: «Her kan jeg fortelle mye, og hvis jeg utelater noe dere ønsker, si gjerne ifra. De tre tingene jeg mener det er viktigst at dere vet om meg er [dine hovedargumenter]. Jeg kan utdype disse, hvis dere ønsker.» Hvis intervjueren ønsker det, underbygger du hovedargumentene dine med konkrete erfaringer fra jobb eller utdanning. Slik kan du sørge for at de første 10-15 minuttene av jobbintervjuet går helt i ditt spor. «Fortell om deg selv»-spørsmålet er en gyllen mulighet. Gå ikke glipp av den!


17. Snakk det riktige kroppsspråket
Kle deg korrekt, hold øyekontakt, gi et fast håndtrykk, innta en god holdning, snakk tydelig og ikke ha på deg for mye parfyme. Noen ganger kan intervjurommet være lite og med dårlig lufting. Du vil at intervjueren skal legge merke til kvalifikasjonene dine, ikke besvime av en bedøvende kombinasjon av din og forrige kandidats parfyme.


18. Vær klar for atferdsorienterte intervjuer
En av de vanligste intervjuformene er å be folk beskrive erfaringer som demonstrerer atferd selskapet mener kan være viktig for stillingen. For eksempel kan du bli bedt om å fortelle om en gang du tok en upopulær avgjørelse, viste pågangsmot eller måtte ta en beslutning med lite tid og informasjon til rådighet. Det er lurt å forberede seg med disse fire stegene:

Steg 1 er å forutse hvilken atferd du tror intervjueren er interessert i å gjenkjenne.

Steg 2 er å identifisere minst ett eksempel der du viste hver type atferd.

Steg 3 er å forberede en historie om hvert eksempel. Beskriv situasjonen, handlingen og deretter utfallet. En kjapp titt over din egen CV kan hjelpe deg å huske episoder som kan egne seg.

Steg 4 er å øve på å fortelle historien.


19. Send en takk til intervjueren
Skriv et takkekort på papir eller send det til intervjueren på LinkedIn eller e-post, avhengig av hva intervjueren foretrekker. Tilpass takkekortet og referer spesifikt til noe dere diskuterte i intervjuet, for eksempel «jeg likte spesielt godt [eller ble veldig interessert i] det du sa om …».

Send takkekortet innen 48 timer etter intervjuet. Mens du reflekterer rundt intervjuet, lag notater til deg selv om hva du kunne gjort bedre – slik at du kommer enda bedre forberedt til ditt neste jobbintervju.


20. Ikke gi opp!
Hvis du hadde et dårlig jobbintervju til en jobb du trodde ville være riktig for deg (ikke bare en du hadde veldig lyst på), ikke gi opp. Skriv et brev, en e-post eller ring intervjueren for å fortelle at du ikke var fornøyd med hvordan du kommuniserte hvorfor jobben kunne være en god match for deg. Vær ydmyk og høflig, gjenta det du har å tilby selskapet, og si at du gjerne vil ha en mulighet til å bidra. Hvorvidt det vil resultere i at du får jobben, avhenger av både deg og selskapet. Men én ting er sikkert: Hvis du ikke forsøker, er sjansene for å få jobben lik null. Vi har sett slike tilnærminger fungere ved flere anledninger, og oppfordrer deg til å gi det et forsøk.

Hvis du følger disse 20 strategiene, vil du være den best forberedte kandidaten intervjueren noensinne har sett. Lykke til!