Syv temaer du kan spørre om på karrieredager

Hva kan du gjøre for å skille deg ut blant alle de ulike personene rekruttereren snakker med i løpet av en karrieredager?

Karrieredager kan være overveldende. Med så mange selskaper å snakke med, kan det være vanskelig å finne ut hvor man skal gå og hva man skal snakke om. Og ikke minst hvordan du skal gjøre et godt inntrykk i havet av alle de ulike menneskene der.

Manpower ansatte på karrieredager

Start med å senke skuldrene. Rekruttererne er mennesker akkurat som deg. I stedet for å prøve å imponere dem, fokuser på å stille gode spørsmål og ha en god samtale. Dette gir ikke bare verdifull informasjon som du kanskje ikke får andre steder, men det kan også bidra til å bygge en bedre forbindelse med dem.

Her får du syv ulike temaer som du bør spørre om.

Spesifikke stillinger
Når det gjelder spesifikke stillinger, er det viktig å unngå å fremstå som uforberedt. Å bare spørre om ledige stillinger kan ofte føre til et standard svar som «Ja, sjekk nettsiden». Dette signaliserer til rekruttereren at du ikke har tatt deg tid til å gjøre research og ikke viser særlig interesser for selskapet.

Ikke vær en av dem. Se gjennom listen over selskaper på forhånd, og les deg opp på en håndfull selskaper og stillinger som virker interessante. Bruk dagen til å spørre om det som ikke står på nett, som hva de ser etter i en perfekt kandidat, hvordan arbeidsdagen ser ut, eller noe som var uklart i annonsen.

Ansettelsesprosessen
En én-til-én-samtale med rekrutterer gir deg også en unik mulighet til å skaffe innsideinformasjon om rekrutteringsprosessen. Spør om hvor mange ledd det er og hva de består av. Ikke nøl med å spørre direkte om hva som skal til for å gjøre et godt inntrykk, og hvordan du best kan forberede deg. Det viser bare at du er interessert.

Bygg relasjoner
Ikke bare tenk på karrieredagen som en informasjonskilde; tenk på det som en mulighet til å bygge langvarige relasjoner. Vær nysgjerrig, still spørsmål om rekruttererne og la dem snakke. Spør om bakgrunnen deres, hva de gjør i selskapet, hva de liker og misliker, hva som har vært de største utfordringene for dem og hvordan de har løst dem.

Muligheter for personlig vekst og utvikling
Du er kanskje student eller bare så vidt på vei inn i arbeidslivet akkurat nå, men du vil ikke være nybegynner for alltid. Det er viktig å ikke bare fokusere på den stillingen du søker på, men også utforske hvordan du kan vokse og ta på deg større ansvar over tid. Ved å spørre om disse tingene viser du at du tenker langsiktig om jobben og er interessert i hvordan en fremtid i selskapet kunne sett ut.

Les mer: Hold motivasjonen oppe mens du er på jobbjakt

Produkter, tjenester og nyheter
Ingenting sier at du har gjort leksene som å nevne en viktig nyhet for selskapet i forbifarten. Et raskt søk etter nyheter og en gjennomgang av pressemeldinger og blogginnlegg kan gi deg verdifull innsikt. Hvis selskapet har nådd en milepæl, lansert et nytt produkt eller har andre store nyheter, si gratulerer, og spør om hvordan det har vært for de ansatte. Og hvis du har en genuin personlig tilknytning til selskapets produkter eller tjenester, del det og bruk som utgangspunkt til å stille relevant spørsmål.

Selskapskulturen
Uansett hva slags jobb du søker, vil du ikke arbeide isolert med kun den. Du vil være en del av et team, samarbeide med kolleger, og være en del av en organisasjon med sin egen unike kultur. Hva slags kultur et selskap har er noe av det nyttigste du kan spørre om.

Det handler ikke bare om selskapet har en god eller dårlig kultur, men om kulturen passer for deg. Virker dette som folk du vil komme godt overens med? Kan du se for deg å tilbringe mesteparten av tiden din i dette miljøet? Å tenke på disse spørsmålene kan hjelpe deg med å danne en mening om hvor godt selskapets kultur matcher dine egne verdier og preferanser.

Hvordan kan du holde kontakt
Etter å ha hatt en god samtale med noen fra selskapet, er det viktig å vise at dette ikke nødvendigvis er siste gang dere snakker sammen. Sørg for å huske navnet på personen du har snakket med, og spør om hvordan du kan holde kontakt med dem eller selskapet. Da har du noen å spørre hvis du ikke får svar på søknaden.

Les flere av våre jobbsøkertips og karriereråd her.