Reflekter over søknadsprosessen
Ta en pause og vurder prosessen din. Start med CV-en og søknaden: Er informasjonen tydelig og relevant for stillingene du søker på? Følger søknaden opp de spesifikke kravene i utlysningen, eller mangler den en rød tråd? Gjennomgå også intervjuene du har hatt – var det spørsmål du kunne svart bedre på? Kanskje er det områder du kan finjustere for å treffe bedre i fremtidige søknader.
Ikke la deg påvirke av bransjens vanskelighetsgrad
Noen bransjer har mye konkurranse og kan være ekstra tøffe å komme inn i, selv med erfaring. Har du vurdert alternative veier inn i bransjen, som vikaroppdrag, deltidsarbeid, kurs eller lignende? Å bygge erfaring innen relaterte områder kan gjøre deg mer attraktiv på sikt. Hvis du har vært lenge uten jobb, kan det også være lurt å vurdere om det finnes alternative bransjer der det er større etterspørsel etter kompetansen din.
Fokuser på kvalitet over kvantiet
Dett kan være fristende å søke på veldig mange stillinger, men masseutsendelser gir sjelden de beste resultatene. Prioriter heller noen få stillinger som virkelig interesserer deg, og bruk tid på å tilpasse hver søknad og CV. Les deg opp på selskapet og forstå hvilke ferdigheter de verdsetter. En godt gjennomarbeidet søknad har langt større sjanse for å skille seg ut.
Les mer: Ekspertenes fem råd til en god CV
Jobb med å styrke nettverket ditt
Nettverk kan være avgjørende for å finne nye muligheter, spesielt etter avslag. Vær aktiv på LinkedIn, delta på bransjerelaterte arrangementer, og ta kontakt med tidligere kollegaer eller bekjente som kan ha tips om ledige stillinger. En positiv tilnærming til nettverksbygging kan gi verdifulle kontakter og innsikt i nye muligheter.
Lær å håndtere avslag på en positiv måte
Det er helt naturlig å føle skuffelse, men husk at et avslag ikke betyr at du ikke er kvalifisert. Ofte handler det om små marginer og at en annen kandidat passet litt bedre til den spesifikke stillingen. Prøv å se hvert avslag som en læringsmulighet, og sett deg konkrete mål for hva du vil forbedre til neste gang. Jo mer du trener på søknads- og intervjuprosesser, jo tryggere blir du.
Bygg opp selvtilliten din
Mange opplever at gjentatte avslag går utover selvtilliten. Det kan hjelpe å bruke tid på aktiviteter og prosjekter som gir deg energi og mestringsfølelse. Kanskje kan du ta et kurs for å styrke ferdighetene dine eller bidra i en frivillig organisasjon for å holde kompetansen ved like. Slike aktiviteter kan gjøre det lettere å møte nye søknadsprosesser med friskt mot.
Les mer: Bli en superstjerne på jobb
Fortsett å være offensiv og realistisk
Selv om det er viktig å være realistisk, ikke vær redd for å søke på stillinger som utfordrer deg. Husk også at mange selskaper er åpne for kandidater som ikke oppfyller alle ønskede kriterier. Har du relevant erfaring og en god søknad, kan du være den kandidaten de faktisk leter etter. Tør å ha tro på deg selv, og la din genuine interesse for stillingen komme tydelig frem i søknaden og intervjuet.
Vil du vite mer? Les flere av våre jobbsøkertips og karriereråd her.