Manpower Academy Nortura: Får full lønn mens de tar fagbrev som kjøttskjærere

Kjøttskjærerbransjen mangler kvalifisert arbeidskraft. Nesten ingen unge tar fagbrev innen kjøttskjæring på videregående, noe som har ført til at det er vanskelig å få tak i medarbeidere med denne kompetansen i bransjen.

Etter utvidelsen av slakteriet til Nortura i Tønsberg, er dette nå landets største slakteri for svin. For å få nok kvalifiserte kjøttskjærere opprettet Nortura i samarbeid med Manpower for to år siden landets første private opplæringsprogram i kjøttskjæring. Programmet skal få unge til å velge en karriere innen kjøttskjæring.

Manpower Academy Nortura

- Vi har valgt å etablere det vi kaller Manpower Academy, altså et skreddersydd utdanningsløp for kjøttskjærere, sier Kari Andreassen, som er distriktsleder i Manpower Tønsberg om samarbeidet. Det var stor etterspørsel etter faglærte skjærere, og vi vet fra tidligere at det er kompetanse-mangel i Norge på dette faget. Vi så på dette som et veldig spennende samarbeidsprosjekt. Et konsept som Manpower og Nortura kunne utvikle og skreddersy sammen.

Unik mulighet

Programmet består av ett år med opplæring og ett år med praksis i Nortura. Deltakerne får full lønn underveis i opplæringen, og mulighet til å ta fagbrev og få fast jobb hos Nortura.

Alexander Østervold (32) var en del av programmet i ett år. Han søkte seg til programmet etter å ha sett en annonse på Youtube. 1. juni fikk Aleksander fast ansettelse i Nortura og fortsetter som lærling med full lønn.

– Jeg hadde ikke sett for meg å jobbe med kjøttskjæring, men det er helt fantastisk at jeg kom inn i dette løpet og får jobbe hos Nortura. Jeg føler at jeg er til nytte, og opplever en hyggelig og sosial arbeidshverdag, sier Østervold.

Samarbeidet mellom Manpower og Nortura er så vellykket at man nå overfører prosjekt-idéen til andre Nortura-anlegg som trenger mer faglært arbeidskraft. Siden oppstart av prosjektet i 2022 er totalt 7 kull med 27 medarbeidere rekruttert via Manpower Academy. 13 av disse er nå fast ansatt i Nortura.