– Jeg trivdes veldig godt i Nordic Lunch. Det var hyggelige kolleger, og jeg hadde kort reisevei til jobb,sier Minh Ha om sin tidligere arbeidsplass. Manpower og ledelsen hos Nordic Lunch gikk sammen for å se hvordan Manpower kunne bidra med nye jobber til de som var berørt av omorganiseringen. Manpower visste det var behov for flere fagarbeidere i sjømatbedriften Isfjord. Derfor gikk de sammen med Isfjord for å se om de ansatte passet
inn og ville starte i Isfjord.
– Manpower inviterte oss med på omvisning på anlegget til Isfjord. Da så jeg at jobben var ganske lik den jeg hadde hatt i Nordic Lunch med håndtering av mat. Etter besøket ble jeg overbevist om at dette var et sted jeg ville jobbe, sier Minh Ha. Dermed tok det bare en uke fra Minh Ha gikk og flere av hennes kolleger gikk ut dørene til Nordic Lunch til ny jobb i Isfjord. Fra jobben i Nordic Lunch har Minh Ha med seg begrenset med erfaring om håndtering av fisk.
42-åringen synes det er spennende å jobbe med fisk, og synes at jobben krever stor forsiktighet og presisjon. Hun liker at hun også lærer noe nytt.
Satser på bransjen
Anders Røkke Bangstad er salgsdirektør i Manpower og ansvarlig for FIAS-samarbeidet i Manpower. De inngikk samarbeidet med FIAS i 2023 som en del av satsingen på fiskenæringen.
– Nå satser vi stort på bransjen. Vi har allerede mange samarbeidsbedrifter innen fiskeri, men får stadig henvendelser fra nye. Vi har kontorer over hele landet, så vi blir en naturlig samarbeidspartner for mange fiskeribedrifter, sier Bangstad.
Samarbeidet med FIAS gjelder for alle selskapene i ManpowerGroup, og konsernet har muligheten til å levere mer enn bare produksjonsarbeidere og teknikere til fiskeribransjen.
– I tillegg til Manpower består ManpowerGroup av Jefferson Wells, Talent Solutions og Experis. Disse leverer blant annet økonomer, ingeniører, ledere og IT-kompetanse, sier Bangstad.
Stort behov for flere
Isfjord ble startet i 2006 i Trondheim, og gikk raskt fra å være en liten gründerbedrift til å bli et større selskap gjennom en eventyrlig vekstreise. I dag har de 230 ansatte. Siden 2019 har de holdt til i Orkanger, 45 minutter fra Trondheim. Roar Hellum er HR-sjef i Isfjord. Han forteller at han personlig hadde et godt inntrykk av Manpower gjennom samarbeid på tidligere arbeidsplasser. – Det fungerte veldig bra, og jeg så derfor frem til et nytt samarbeid med dem, sier Hellum. Med et samarbeid med Manpower tror Hellum at Isfjord når ut til kandidater de ellers ikke ville kommet i kontakt med. Han sier de trolig ville lagt ut noen annonser, men erfaringene tilsa at det sjelden fører til riktig kompetanse alene. Hellum skryter av samarbeidet med Manpower, og synes prosessen har vært smidig og profesjonell hele veien.
– Det startet med at vi presenterte bedriften vår, og fikk vist hvilke behov vi hadde. Deretter tok Manpower kontakt med de ansatte i Nordic Lunch, satte opp intervjuer med dem, og inviterte de ut til anlegget vårt i Orkanger.
Hellum mener resultatet ble en vinn-vinn situasjon for både Isfjord og de ansatte i Nordic Lunch.
– De gikk fra en trygg og fast jobb, til å oppleve stor usikkerhet da Nordic Lunch sa de skulle legge ned produksjonen i Trondheim. Da var det veldig fint at vi kunne tilby de en jobb sammen med Manpower. Hellum synes det var ekstra hyggelig å oppleve at mange av de som mistet jobben sin fikk bli i lokalmiljøet uten å måtte flytte til en annen del av landet for å finne en jobb.
Ulike bransjer
Isfjord bruker hele fisken, og nesten ingenting av fisken blir avfall.
– Hele fisken blir brukt, og vi produserer alt fra fileter til fiskeolje. Det siste vi har gjort er å samarbeide med noen lokale produsenter som ønsket å lage klær av fiskeskinn. Det er mange muligheter, sier Hellum begeistret.
Selv om Nordic Lunch og Isfjord ikke produserer noen av de samme produktene, så var veien inn i bransjen for de ansatte fra Nordic Lunch enkel.
– Noe av det viktigste i hele matbransjen er å overholde de strenge reglene for mathygiene og HMS. Dermed hadde de ansatte i Nordic Lunch kunnskap om dette allerede før de begynte hos oss, sier Hellum.
De nye ansatte har derfor kommet raskt inn i jobben på Isfjord og blitt et positivt tilskudd til arbeidsplassen.
– De nye ansatte har tatt med seg nye tanker om hvordan vi gjør ting på produksjonslinja. De har vært et veldig positivt tilskudd til oss, sier Hellum, og understreker at de nye ansatte også har tilført det sosiale på arbeidsplassen mye positivt.
Viktig å kjenne kundens behov
Katrine Haugland Hermann er kundeansvarlig for Isfjord i Manpower. Hun overtok ansvaret for Isfjord av en tidligere kollega.
– Jeg har brukt mye tid på å bli kjent med Isfjord. Nå vet jeg med en gang om en aktuell kandidat vil passe inn i Isfjord eller ikke. Er det en match ringer jeg Roar og sier at «jeg har en god kandidat her. Har dere behov for flere folk?», sier Hermann. De innleide til Isfjord, slik som Mihn Ha, er ansatt i Manpower, og derfor er det Katrine sitt ansvar å følge de opp.
– Til produksjonen rekrutterer Isfjord mye utenlandsk arbeidskraft. Min jobb blir da å tilrettelegge for de ansatte, med alt fra transport til skattekort,
sier Hermann.
Nye muligheter for flere
Tilbake i Orkanger har Isfjord akkurat åpnet en tredje produksjonslinje. Det øker kapasiteten på anlegget, og betyr at de fremover vil ha behov for flere ansatte. Da må de ansette blant annet flere teknikere, lagerarbeidere og produksjonsarbeidere til linja.
–Samarbeidet med Manpower har gitt oss et mye større nettverk, sier Hellum. Han er sikker på at flere personer vil få muligheten til å bli en del av laget deres gjennom Manpower.
Les mer om hvordan Manpower kan hjelpe din virkesomhet med rett komptanse.